6 tips om een nieuwe baan te vinden

1.     Zorg dat je cv in orde is.

Voordat je op zoek gaat naar een baan is het belangrijk dat je cv weer zo up-to-date mogelijk is. Hier een paar tips om rekening mee te houden:

  • Wees eerlijk. Het heeft geen zin om leugens op je cv te zetten want er is een grote kans dat je daar in de toekomst last mee krijgt. Daarbij komt dat als je bij een groot bedrijf gaat solliciteren je vaak bij een recruiter op sollicitatiegesprek gaat, en deze mensen zijn erop getrained om leugens uit een cv te halen.
  • Laat iemand naar je cv kijken. Zorg dat er grammaticaal geen spelfouten meer inzitten, haal een spellingscontrole over je cv en laat het door minstens 2 mensen controleren.
  • Zorg voor een strakke lay-out. Ga geen verschillende lettertypes door elkaar gebruiken maar gebruik gewoon 1 standaard lettertype (Zoals Arial, Helvetica of Times New Roman).

2.     Raadpleeg je netwerk

Bijna 40% van de bedrijven gaat bij het aannemen van nieuwe mensen uit van verwijzingen van bestaand personeel. Neem contact op met vrienden, familie en kennissen. Deze contacten beschikken op hun beurt ook weer over contacten, laat dus goed in je omgeving weten dat je op zoek bent naar een baan, voel je hierbij niet te verlegen om zelfs direct contact met verschillende kennissen op te nemen. Dit zorgt er ook voor dat je geraadpleegde contacten je in gedachte houden wanneer deze alsnog in contact komt met een personeel zoekend bedrijf.

 

Hieronder een filmpje over netwerken, buiten de reclame voor de eigen diensten geeft het filmpje goede informatie over netwerken.

3.     De ‘Elevator pitch’

Als je bij een groot bedrijf solliciteerd krijg je vaak van recruiters de vraag: ‘Vertel eens wat over jezelf’. Het is hierbij niet de bedoeling dat je je hele leven gaat omschrijven, je moet uitgaan van een tijd van 2 minuten waarbij je de recruiter duidelijk wilt maken wat je achtergrond is, wat je al hebt bereikt, waarom je bij dat bedrijf wilt werken en wat je ambities zijn.

De naam elevator pitch is bedacht uit de stelling dat je in een groot bedrijf werkt en je heel graag iets specifieks wilt bereiken, bijvoorbeeld een hogere functie. Op een dag stap je de lift in en sta je plots naast de directeur, de perfecte persoon om te overtuigen van jouw kwaliteiten! Omdat een directeur ook wat beters te doen heeft heb je slechts de tijd dat je in de lift staat om deze te vertellen over je plan, hem te overtuigen van jouw kwaliteiten en ambities.

 

4.     Goede voorbereiding van het sollicitatiegesprek

Het is belangrijk om een sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Vaak zullen ze je vragen omproblemen te omschrijven die je in het verleden bent tegengekomen en hoe je deze hebt opgelost, of je krijgt een hypothetische situatie waarbij je moet vertellen wat jij in deze situatie zou doen. Ze willen dus weten hoe jij je zult gedragen wanneer je problemen tegenkomt in de functie waarop jij aan het solliciteren bent.

Er staan meerdere artikelen met sollicitatietips op de website en het is dus slim om deze door te nemen:

 

5.     Heb een vaste woonplaats

De meeste banen zijn bij een bedrijf welke een vaste locatie heeft, wanneer je dus veel hebt gereisd zorg dan dat je er een goede reden voor hebt! Een bedrijf wil niet iemand in dienst nemen die het liefst zo snel mogelijk naar het buitenland wil verhuizen. Ze zullen dus vragen hoe lang je van plan bent hier te blijven en waarom. Zorg dat je hierbij in detail gaat: ‘Ik vind dit een prachtig land/plaats/omgeving’ en ‘Ik heb een kind die hier niet meer weg zou willen’.

 

6.     Zoek een baan die past bij jouw kwaliteiten

Ga niet vacatures opzoeken en jouw kwaliteiten aan die vacature aanpassen. Het is beter om je kwaliteiten op te schrijven en bij die kwaliteiten juist een baan te gaan zoeken. Niet alleen zul jij bij zo’n baan zelf meer plezier hebben ook zal het bedrijf er meer profijt van hebben.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

12 − acht =