De voor- en nadelen van thuis werken

Regelmatig krijgen wij e-mails van mensen die twijfelen of ze vanuit huis gaan werken of niet, meestal kunnen wij deze mensen helpen bij het maken van hun keuze door ze uit te leggen wat de voor- en nadelen zijn. Door de grote regelmaat waarin we deze vraag krijgen heb ik besloten hier een artikel over te schrijven.

 

Nadelen van werken vanuit huis

 

Afleiding

afleidingMischien wel het meest genoemde nadeel van thuiswerken: afleiding. Het is de vraag of je je wel kunt concentreren thuis, of vragen je kinderen zoveel aandacht dat thuiswerken eigenlijk onmogelijk is? Woon je naast een treinspoor? Ga je de hele dag de telefoon opnemen voor elke vriend/vriendin, verkoper of kennis die belt? Voor veel mensen is het thuis veel onrustiger dan het op het werk zou zijn, denk er dus goed overna of thuiswerken iets voor jou is!

 

 

Geen contact met collega’s

Nog een nadeel van thuiswerken is het gebrek aan contact met collega’s. Veel mensen vinden hun werk leuk, juist door het contact wat er op een dag met collaga’s/klanten gemaakt wordt. Kun je hier niet zonder? Mischien is thuiswerken dan toch niets voor jou. Een oplossing is om te zorgen dat als je thuiswerk je toch nog andere activiteiten op een dag hebt waarmee je in contact komt met mensen, zo voorkom je ook vereenzaming.

 

Voordelen van werken vanuit huis

Meer tijd met de kinderen doorbrengen

Veel mensen die wij spreken zoeken een (digitale) bijbaan omdat je dan meer tijd kunt doorbrengen met de kinderen, kinderen opvoeden en een digitale bijbaan gaan heel goed samen! Daarbij komt nog dat je je kinderen niet langer naar een kinderdagverblijf hoeft te brengen, dus al voor je aan het werk bent heb je al geld bespaard!


Geen reiskosten (en minder incidentele kosten)

auto botsingNog een voordeel van werken vanuit huis is dat je niet hoeft te reizen, niet alleen scheelt dit vaste uitgaven als een bus/treinkaartje of benzine/diesel, wanneer je met de auto naar je werk gaat bespaar je ook nogeens incidentele kosten. Je gebruikt je auto niet dus er is ook geen kans dat deze stil komt te staan langs de weg, of dat je per ongeluk tegen een paal aan rijdt!

 

Zelf je tijd indelen

Een van de belangrijkste redenen dat mensen een digitale bijbaan willen is natuurlijk omdat je je eigen uren kunt indelen, dit geeft veel flexibiliteit! Ben je een ochtendmensen? Als je vroeg begint ben je vroeg klaar! Ben je een avondmens? Je kunt heel de dag slapen en in de avond aan de slag gaan! Na 3 uur is het druk in de supermarkt? Geen probleem, als thuiswerker kun je gewoon eerder op de dag je boodschappen doen!

Ondanks de nadelen zitten er toch wel erg grote voordelen aan thuiswerken. Ben jij iemand die kan leven met nadelen, dan ben je iemand die optimaal gebruik kan maken van de voordelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

11 + zestien =