Het nieuwe werken

Je hebt vast al iets over het nieuwe werken gehoord, maar wat is het nieuwe werken en wat zijn de voordelen van het nieuwe werken? En zitten er ook nadelen aan? En wie moeten op het nieuwe werken overstappen?

 

Het nieuwe werken

 

Het nieuwe werken houdt in dat de werknemer zelf bepaalt wanneer, waar en hoe hij zijn werk doet. Hierbij is een grote omschakeling in mentaliteit nodig want het is niet langer de manager die je op de vingers zit te
werken vanuit huis “Het nieuwe werken (HNW of Werken 2.0) kan omschreven worden als het plaats- en tijdonafhankelijk uitvoeren van kantoorwerkzaamheden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mobiele technologie zoals bijvoorbeeld laptop, smartphone, GPRS en Web 2.0.”kijken of jij je werk correct uivoerd maar je eigen verantwoordelijkheid. Wanneer een bedrijf de overstap maakt naar ‘het nieuwe werken’ dan is het handig als ook de werkplekken een herindeling krijgt, waardoor er (bijna) geen vaste werkplekken zijn en elke werknemer zelf kan kiezen waar hij gaat werken en indien de mogelijkheid bestaat dat de werknemer ook kan kiezen met wie hij werkt. De definitie van wikipedia voor het begrip ‘het nieuwe werken’ is als volgt:

Wat zijn de voordelen van het nieuwe werken?

Thuis werken

Het nieuwe werken geeft de werknemer de mogelijkheid thuis te werken wat ideaal is voor werknemers met bijvoorbeeld kinderen of een huisdier welke veel aandacht nodig heeft, want het is door het zelf indelen van de uren mogelijk om tussendoor andere dingen te doen. Hierdoor bespaart de werknemer een babysitter, brengt deze meer tijd met zijn/haar kind door en bepaald deze zelf wanneer en hoeveel er gewerkt wordt: Ben je een echt ochtendmens? mischien sta je dan extra vroeg op en heb je het werk nog voor de middag afgerond. Ben je meer een avondmens? met het nieuwe werken ben je niet verplicht vroeg uit bed te komen of om 5 uur te stoppen, je kunt dus gewoon in de avond werken! Ook is dit een uitweg voor mensen die ivm een (tijdelijke) handicap hun huis niet dagelijks uit kunnen om toch te werken, niet werken vanwege bv. een gebroken been zijn verledentijd, laptop op schoot en werken maar!

Geen filerijden

Een ander voordeel is dat de werknemer een stuk minder vaak naar kantoor hoeft te komen waardoor er zeker voor de mensen die elke dag langere tijd in de file staan veel tijd wordt bespaart, dit is niet alleen goed voor de werknemer maar wanneer veel mensen overstappen op het nieuwe werken zal dit de files verminderen. Daarbij heeft de werknemer de mogelijkheid om de uren dat deze naar kantoor moet buiten de spits te plannen, wat ook nogeens goed is voor het milieu!

Vergaderen via internet

Zelfs voor vergaderingen zijn er oplossingen bedacht, zo kan er gebruik worden gemaakt van programma’s als ‘skype’ om vanuit huis te vergaderen met je collega’s. Daarbuiten krijgt de werknemer de beschikking over andere webapplicaties om informatie met collega’s te delen zoals een gezamelijke server om bestanden uit te wisselen of een applicatie om de voortgang van het huidige project weer te geven.

Zitten er dan wel nadelen aan het nieuwe werken?

Uiteraard zitten er ook nadelen aan want door het nieuwe werken wordt het contact tussen werknemers een stuk minder waardoor de kans bestaat dat werknemers onderling een veel zakelijkere relatie krijgen. Ook is het zo dat het nieuwe werken niet in elke organisatie gepast is en vinden niet alle managers het fijn om hun personeel op afstand aan te sturen, want ook zij zullen minder op aanwezigheid en productiviteit moeten gaan letten en meer op resultaat. Ook moeten er goed op gelet worden dat werknemers zichzelf niet overwerken want zonder controle is het goed mogelijk dat een werknemer veel te veel uren gaat maken.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het per bedrijf verschilt of het nieuwe werken goed voor het bedrijf zal zijn, al denk ik dat het bij een groot aantal bedrijven wel het geval zal zijn. Als je eroverna denk om het in te voeren in je bedrijf overweeg dan wel om een expert op het gebied van het nieuwe werken in te schakelen zodat je zeker bent dat het op de juiste manier ingevoerd zal worden. Ook kun je iemand contacteren om erachter te komen of het nieuwe werken jou bedrijf voordelen zal opleveren. We leven in een steeds samenleving die steeds verder digitaliseerd en het nieuwe werken maakt goed gebruik van dit feit en geeft daarbij een aantal goede voordelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 20 =