Meer bezoekers op je niche website

Als webmaster met een nichewebsite is het gemakkelijker om een hoge positie te krijgen in Google, er is minder over het onderwerp te vinden en dus minder concurrentie. De bezoekersaantallen zijn minder maar de website converteert beter. Toch moet je ook voor een nichewebsite je best doen om een zo goed mogelijke positie te krijgen en te behouden. Ik zal een aantal dingen bij langs gaan.

RSS feed

Het is belangrijk dat je website een RSS feed heeft, niet alleen voor mensen die zich willen abboneren maar ook zodat zoekmachines je website beter kunnen crawlen. Heb je meerdere RSS feeds, bijvoorbeeld per categorie? Alleen maar beter! Als je wordpress gebruikt dan heeft je website automatisch al een RSS feed.

 

 

Zorg dat je RSS feed en sitemap goed te vinden zijn op je pagina en maak gebruik van feedburner.

Facebook en Twitter

Misschien heb je al een pagina op Facebook voor jouw website, misschien heb je niet zo veel met Facebook. Om een zo breed mogelijk publiek te bereiken is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het handig is om zowel een Facebook als Twitter pagina te hebben. Als je een nieuwe pagina tweet, gebruik dan een (relevante) hashtag. Als je bijvoorbeeld een website met recepten hebt dan is het handig om #recept in je tweet te zetten. Hetzelfde geldt voor aanbiedingen, tijdelijke acties en tien duizend andere onderwerpen.

Zorg dat je regelmatig wat leuks post of tweet. Als je alleen maar telkens een nieuwe pagina op je website deelt zonder verdere toelichting dan ziet jouw pagina er al heel snel gegenereerd en saai uit. Als iets te maken heeft met het onderwerp van jouw website, deel ook af en toe gewoon iets leuks. Denk bijvoorbeeld aan een plaatje of een artikel op een andere website.

Zorg dat het adres van je website op je Facebook / Twitter pagina te vinden is en zorg dat je website een @follow en een Like button heeft. Het is ook altijd een goed idee om een “deel op Facebook” knop op je website te hebben. Dat kost net iets minder moeite dan de link copy/pasten naar Facebook en daardoor stijgt het percentage mensen dat je pagina deelt een klein beetje.

 

Andere sociale media

De wereld is groter dan alleen Facebook en Twitter en af en toe vergeten mensen dat even. Tumblr is ook een uitstekende plek om een fanbase te krijgen en diensten als ifttt kunnen je hele wereld verbreden. Ik heb ook een artikel geschreven dat gaat over het automatiseren van social media en marketing, neem ook daar gerust eens een kijkje!

Als mensen 1 keer op ‘vind ik leuk’ klikken dan zijn ze je na 20 seconden vergeten. Als je regelmatig wat leuks, nieuws of nuttigs te melden hebt op je Facebook dan zien mensen dat regelmatig voorbij komen. Je vergroot de kans dat iemand misschien eens wat deelt en mensen raken vertrouwd met jouw ding.

Artikelen

Je kan op websites zoals InfoNu en Foobie natuurlijk een artikel schrijven dat te maken heeft met het onderwerp van jouw website en een linkje plaatsen naar jouw website. Het is belangrijk dat je niet simpelweg reclame maakt maar dat je artikel ook een beetje meerwaarde heeft. Bij InfoNu zijn ze daar veel strenger op dan bij Foobie. Er zijn een heleboel artikelenwebsites waar je dit kunt doen, het kost even wat werk maar dat merk je terug in de resultaten.

Let er op dat veel artikelenwebsites niet willen dat je een reclametekst kopieert, schrijf op elke website een uniek artikel. Dat is iets meer werk maar dat is ook veel beter voor de resultaten.

Forum

Bij heel veel onderwerpen vind je in Google mensen die een vraag stellen op een forum. Als jouw website een antwoord heeft/geeft op wat zij zoeken dan kan je een reactie achter laten. Ook op artikelenwebsites zoals Foobie kan je een reactie achterlaten bij een artikel over een onderwerp dat te maken heeft met jouw website.


Ook hierbij is het belangrijk dat je daadwerkelijk wat te melden hebt en niet gewoon een spammer bent.

Linkbuilding / SEO

Zorg ervoor dat je website toegankelijk is voor zoekmachines. Als je geen verstand hebt van SEO, verdiep je dan in het onderwerp of laat iemand je daarbij helpen. Geef advertenties een nofollow mee en zoek op wat dat betekent als je daar nog nooit van hebt gehoord. Je hebt niet noodzakelijk veel content nodig om goed te scoren in een zoekmachine.

Op deze website vind je meer informatie over linkbuilding SEO, kijk gerust eens rond!

Nichewebsite

Het feit dat je website zich richt op een klein publiek of een kleine doelgroep hoeft geen reden te zijn om het niet groot aan te pakken. Juist met zoiets als een niche is het heel makkelijk om de absolute nummer 1 te worden op een onderwerp. Er zijn honderden sociale netwerken, artikelenwebsites en forums. Maak gewoon op al die websites een account aan. Op veel van die websites kan je ook een linkje plaatsen naar andere websites waarop jij lid bent. Ook YouTube beslist niet weglaten.

Een eigen website? Maak een account op Facebook, Twitter, Tumblr, Reddit, Myspace, wat kan jou het schelen. Accounts op dit soort websites zijn gratis, meld je aan op desnoods 20 van die websites en zorg dat ze allemaal netjes naar elkaar verwijzen. Deel afhankelijk van het type media dat je deelt elke dag op elke website iets nieuws en je gaat dat na een tijdje merken. Google merkt het ook als er 20 websites actief inhoud delen en af en toe verwijzen naar jouw website.

Tijd

Alles kost tijd. Het kost tijd voordat Google jouw website heeft gevonden, het duurt even voordat jij een positie krijgt. Het duurt even voordat je fans krijgt op de sociale media accounts die jij hebt aangemaakt. Als jij echter gewoon een klein beetje leuke handige content blijft delen en actief op zoek gaat naar een fanbase dan kan zometeen niemand jou meer van de eerste plek af stoten! Accepteer dat het een paar maandjes kan duren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

elf − 8 =