Printscreen maken op een Macbook

Soms is het handig om op je Macbook een schermopname te maken. Dit wordt een printscreen of een screenshot genoemd. Op een Windows computer is hier een aparte toets op je toetsenbord voor. Bij een Apple computer zoals een Macbook doe je dit met een toetscombinatie. Je kan op de Macbook verschillende soorten screenshots maken. De keuze van het soort screenshot ligt aan hetgeen wat en waarvoor je het nodig hebt. Als je iemand moet laten zien hoe het hele scherm eruit ziet dan gebruik je een andere soort dan wanneer je alleen een kleine tekst of alleen bijvoorbeeld een lang nummer moet laten zien.

Een screenshot van het hele scherm van je mac.

Door op de toetscombinatie ‘cmd-shift-3’ te klikken wordt er van het hele scherm, inclusief de taakbalken, een schermafdruk gemaakt op je macbook. Je hoeft de toetsen niet exact tegelijk in te drukken, maar je kan bijvoorbeeld eerst de ‘cmd’ in drukken en terwijl je deze vast blijft houden, druk je de op één van de twee shift toetsen. Deze kan je vinden aan beide kanten van je toetsenbord en er staat een brede open pijl op. Druk daarna één maal op het cijfer 3 en laat alle toetsen weer los. De schermopname wordt op je bureaublad gezet, met als naam ‘Schermafbeelding jjjj-mm-dd om uu.mm.ss’. Je kan de naam veranderen of direct gebruiken waarvoor je het nodig hebt.

Een screenshot maken van een gedeelte van je scherm.

Als je een deel van het scherm wilt hebben, kan je met de toetscombinatie ‘cmd-shift-4’ een vlak selecteren. Als je dit intypt veranderd de muiscursor in een plusje met de x en y coordinaten van het scherm. Ga naar het gedeelte waarvan je een screenshot wilt, klik met de muis en blijf deze vasthouden en sleep vervolgens een vierkant of rechthoek om hetgeen wat je wilt hebben. Laat de muis los en het screenshot staat op je bureaublad.

Een screenshot van een heel venster.

Als je een screenshot wilt maken van een venster dat open staat, kan je dat op twee manieren doen. De eerste manier staat hierboven beschreven, maar het kan nog makkelijker. Als je de toetscombinatie ‘cmd-shift-4’ hebt geklikt verschijnt er een plusje. Als je dan vervolgens één maal op de spatiebalk drukt, veranderd het plusje in een fototoestel en wordt het geselecteerde venster lichtblauw. Selecteer het venster waarvan je een screenshot wilt hebben en klik één maal met de muis. Het screenshot verschijnt op je bureaublad. Op deze manier kan je ook een screenshot van alleen de taakbalk of alleen het bureaublad maken.
printscreen maken macbook

Een screenshot op het klembord plaatsen.

Als je het screenshot niet wilt opslaan, maar het direct wilt verwerken kan je het op het klembord zetten. Houd als extra toets de ‘ctrl’ ingedrukt bij het screenshot maken en het schermafdruk verschijnt niet op je bureaublad, maar wordt opgeslagen op het klembord. In het programma ‘Voorvertoning’ verschijnt deze en kan je hem naar wens gebruiken. Ook kan je direct het screenshot gebruiken in een document met de plak optie.

Een screenshot van een screensaver.

Je denkt waarschijnlijk dat je geen screenshot van een screensaver kunt maken omdat als je een toets indrukt de screensaver verdwijnt. Dit is namelijk ook de bedoeling van een screensaver. Om toch ook hiervan een schermafdruk te maken kan je het volgende doen. Ga naar de optie ‘Systeemvoorkeuren’ die onder het Apple logo in de menubalk te vinden is. Kies de optie ‘Bureaublad en schermbeveiliging’ en ga naar het tabblad ‘Schermbeveiliging’. Houd vervolgens de toetsen ‘ctrl’ en ‘shift’ ingedrukt terwijl je op de knop ‘Schermbeveiligingsopties…’ klikt (of op de knop ‘Test’, dit ligt aan welk OS je hebt). De toetsen ‘ctrl’ en ‘shift’ nog steeds ingedrukt houden en het cijfer 3 indrukken. Het screenshot van de screensaver is vervolgens op het bureaublad te vinden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

12 + 9 =