Professioneel overkomen op social media

Social media heeft het hele concept van hoe mensen communiceren op zijn kop gezet. Tegenwoordig spelen social media een belangrijke rol in zowel het privé al professionele leven. Ondanks dat social media veel voordelen hebben krijg je er gratis ook enkele nadelen bij. Één van de belangrijkste uitdagingen tegenwoordig is het onderscheiden van privé en zakelijke foto’s en informatie en de impact die deze kunnen hebben op je (toekomstige) baan. Hoe je social media accounts je toekomstige baan beïnvloeden kan op zowel een positieve als een negatieve manier, wees je er vooral van bewust dat vrijwel elke werkgever tegenwoordig eerst zijn sollicitanten op internet opzoekt. Opeens wou je dat je die ene dronken foto toch maar niet op Twitter had geplaatst.

 

Hoe recruiters social media gebruiken

Het is tegenwoordig normaal voor recruiters om social media te gebruiken om nieuwe potentiele werknemers/sollicitanten te vinden. Vaak zoeken ze op platformen als Linkedin, Facebook, Twitter of Google+ met als doel een sollicitant te werven of achtergrond informatie over een sollicitant te vinden. Vaak proberen ze hiermee ook inzicht te krijgen in de persoonlijkheid van de sollicitant.

social-media

Denk 2 keer na voordat je een bericht plaatst

Voor zowel mensen die een baan zoeken als mensen die al een baan hebben is het zo dat de berichten die op social media geplaatst worden van grote invloed kunnen zijn. Er zijn tal van voorbeelden van werknemers welke ontslagen zijn door het plaatsen van een bepaald bericht, sollicitanten welke bij voorbaat al afgewezen werden en zelfs personeel wat opstapt door berichten welke de baas het internet op stuurd.

Los van hoe social media gebruikt wordt laat het altijd een traceerbaar spoor achter. Tevens moet je niet denken dat als je een bericht ‘privé’ verstuurd op een sociaal platform dat dit bericht nooit naar buiten kan lekken, ze hoeven bij Facebook bij het uitrollen van een update maar 1 kleine fout te maken en je berichten worden aan de wereld getoond. Of denk eens aan alle hacks die de afgelopen tijd plaatsgevonden hebben, denk maar niet dat jouw privé berichten met zo’n hack niet op straat kunnen komen te liggen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

elf − zeven =