Wat is PageRank?

De pagerank is een waarde die Google aan een pagina geeft om (mede) te bepalen hoe belangrijk deze pagina is. Deze waarde wordt dus ook gebruikt om te bepalen hoe hoog je pagina komt te staan in de zoekmachine(s).

 

Hoe is PageRank ontstaan?

Pagerank is bedacht door Google oprichters Sergey Brin en Larry Page tijdens hun studie aan de Universiteit van Stanford, daarbij is dit ook een van de factoren welke ervoor hebben gezorgd dat Google de populairste zoekmachine is geworden. Bij de voorlopers van Google werden pagina’s (bijna) alleen bekeken op ‘keyword density’, dit is de mate waarin een bepaalde sleutelwoord op een pagina voorkomt. Het probleem hierbij was dat het makkelijk te misbruiken was door heel vaak een bepaald sleutelwoord te gebruiken.

 

Hoe pagerank werkt

De theorie achter dit systeem was dat de belangrijkste pagina’s de pagina’s zijn welke de meeste links vanaf de waardevolste pagina’s naar zich toe hebben wijzen. Je moet het zien als dat elke link naar je pagina eigenlijk een ‘stem’ vanaf een andere pagina op jouw pagina is, daarbij heeft de stem vanaf een pagina met een hogere pagerank een hogere waarde.

Een veelgemaakte fout hierbij is dat mensen denken dat de pagerank voor een gehele website geldt. Dit idee wordt vaak versterkt doordat veel website eigenaren het op internet hebben over de pagerank van hun website, terwijl ze hier enkel hun hoofdpagina mee bedoelen. De pagerank verschilt dus per pagina!

pagerank uitleg2

Dus ik ga zoveel mogelijk links naar mijn website regelen?

Het is belangrijk dat de pagina waar de link vandaan komt van goede kwaliteit is, waarbij de pagerank van deze pagina dus ook weer van belang is. Het heeft dus geen zin om 10.000 links te krijgen van een pagina met pagerank 0 of 1, want deze hebben nauwelijks waarde. Het is beter om 1 link te krijgen vanaf een pr 5 pagina, deze zal jouw webpagina meteen veel meer waarde geven.

 

Wat is dan een hoge pagerank?

Pagerank werkt op een schaal van 0 tot 10, hierbij heeft een pr 0 of 1 site nauwelijks waarde en is een pr 10 site ‘perfect’. Per pagerank niveau neemt de waarde met macht 16 toe, dit betekend dat een PR 2 pagina 16 maal zo goed is als een PR 1 pagina;  een PR 3 is 16 maal zo goed als PR 2; PR 4 is 16 maal zo goed als PR 3 en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Dit betekend ook dat een PR 4 site tot wel 4,096 keer zo goed is als een PR 1; een PR 5 pagina is 65,536 maal zo goed als PR 1 en een PR 7 is meer als 4,2 miljard keer zo goed als een PR 1 pagina.

pagerank uitleg

Hier een aantal stellingen met toelichtingen erbij waarom deze juist of onjuist zijn

Pagerank heeft enkel te maken met de links naar een pagina

Onjuist, dit was in de begindagen van pr wel het geval maar tegenwoordig heeft het niet enkel meer te maken met links maar ook met hoe je sleutelwoord op de pagina wordt gebruikt en of de kwaliteit van de pagina zelf wel redelijk is.

 

Pagerank is een systeem waarmee je op pagina’s kunt stemmen

Onjuist, al heb ik dit voorbeeld wel in dit artikel gebruikt om het concept uit te leggen is het een versimpelde weergave van de werking in de realiteit.

 

Pagerank laat zien hoe belangrijk je pagina volgens Google is

Onjuist, Google gebruikt vele verschillende factoren welke niet eens allemaal bekend zijn. Dit haalt niet weg dat de pr van een pagina zeker van invloed is.

One Response

  1. DigitaleBijbaan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

zes + zeven =